Poedercoaten

Poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij staal, verzinkt staal of aluminium wordt gecoat in de gewenste kleur. Poedercoaten is slag- en slijtvast, kleurrijk en esthetisch en heeft een lange levensduur.
Poedercoaten in combinatie met thermisch verzinken, het zogenaamde duplex systeem, is een duurzame bescherming in de strijd tegen corrosie. Het duplex systeem is uitstekend bestand tegen extreme weersinvloeden en resulteert in een levensduur die langer is dan de som van de beschermingsduur van beide systemen afzonderlijk.
Poedercoaten is breed toepasbaar op onder andere balkonhekken, gevelpanelen, deuren en ramen, tuinhekken, afrasteringen, geluidsschermen, straatmeubilair zoals abri’s, fietsenrekken en lantarenpalen. Naast de buitentoepassingen zijn er ook tal van binnentoepassingen.

Het proces

Bij poedercoaten bepaalt de voorbehandeling van het staal, verzinkt staal of aluminium in belangrijke mate de kwaliteit van het eindresultaat. Iedere ondergrond vraagt een specifieke aanpak. Bijvoorbeeld een mechanische voorbehandeling door middel van stralen voor staal, chromateren of licht aanstralen voor coatgereed gemaakt verzinkt staal of een chemische voorbehandeling door middel van chromateren voor aluminium.
De afwerking is afhankelijk van de toepassing en er zijn diverse systemen mogelijk. Er zijn epoxy- en polyesterpoedercoatsystemen. Epoxypoeder zorgt voor een betere benatting en chemische resistentie. Polyesterpoeder is zeer geschikt voor buitentoepassingen dankzij specifieke eigenschappen als vloeiing, hechting en glansbehoud.

Voor vragen over natlakken en poedercoaten neem gerust contact met ons op, ook moeilijke vragen zijn welkom.